dilluns, 8 de juny del 2020

GALILEU ACTIVITAT 14

ACTIVITAT 14

Hola a tothom! Com estèis?

Esper que hagueu passat un feliç cap de setmana.



Avui continuarem descobrint coses sobre 


la columna vertebral.


Recordam que la columna vertebral té 5 parts.



La primera part són les VÈRTEBRES CERVICALS.




1ª ACTIVITAT

Còpia i completa la següent taula:


Has de comptar les vèrtebres cervicals que tenen 

cada un dels mamífers.


ATENCIÓ: Tots tenen les mateixes excepte un 

                        que té 10 vèrtebres cervicals.


Quin animal penses que pot ser?_____________









CA:
________________________________________

CONILL:
                 
_________________________________________

PERESÓS DE TRES DITS:
__________________________________________

TIGRE:

___________________________________________

BALENA:

____________________________________________

GIRAFA:
_______________________________________

CAVALL:
________________________________________


Observa ara aquesta fotografia i contesta:

PERESÓS DE TRES DITS

Perquè penses que aquest animal pot girar el coll 

d'aquesta manera i els altres mamífers no?______________

__________________________________________

2ª ACTIVITAT

Llegeix el següent text sobre els peresosos:





PER QUÈ ELS PERESOSOS SON TAN LENTS?


D’aspecte simpàtic, els mandrosos criden l’atenció per ser els mamífers més lents del món, tenir pèl verd i unes urpes dignes de pel·lícula de terror. T’atreveixes a descobrir més?

QUI SÓN ELS PERESOSOS?

Els peresosos habiten les selves humides de Centre i Sudamèrica i el podríem confondre amb un primat . En realitat pertanyen a un grup molt diferent, dins el mateix ordre en què s’inclouen els óssos formiguers i tamàndues. Es classifiquen en peresosos de dos dits i peresosos de tres dits.

Tenen les potes amb urpes amb forma de ganxo que els permeten penjar-se perfectament de les branques. Fins i tot els mantenen agafats si s’adormen penjats. Però per terra s’arrosseguen amb poca traça amb les urpes de les potes davanteres, que són més fortes. El peresós de tres dits, a més, és un bon nedador.
Tenen la cara arrodonida i no presenten dents davanteres. Les dents del darrere funcionen com uns trituradors i creixen contínuament.
Són d’hàbits solitaris.

CAMUFLATGE GAIREBÉ PERFECTE

Els peresosos es caracteritzen per tenir un gruix i aspre pelatge, de colors que van del marró grisenc al marró fosc, negre i fins i tot blanquinós. Aquest color, sumat a la lentitud dels seus moviments els permet passar desapercebuts. En cas de perill, es queden quiets i si són descoberts pels seus depredadors donen un cop fort amb les seves grans urpes.
Malgrat tot, el pelatge dels peresosos pot presentar un color verdós, a causa de les algues que creixen entre els pèls. El pelatge extern també és llar d’animals com paparres, àcars, escarabats i fins i tot arnes.

REPRODUCCIÓ

Després de l’aparellament, la gestació del peresós dura 5-6 mesos. Neix una sola cria, que es penja de l’abdomen de la seva mare gràcies a les seves urpes ben formades. Mamarà durant un mes, després del qual romandrà agafat a la mare per aprendre els patrons d’alimentació.

QUÈ MENGEN?

Els peresosos s’alimenten de fulles, brots i puntes dels arbres. Algunes espècies complementen la seva dieta amb insectes i les algues del seu pelatge.

Es desplacen molt lentament pels arbres amb les seves urpes en forma de ganxo mentre s’alimenten. Viure en els arbres també els resulta una bona estratègia per evitar als seus depredadors (anacondes, àguiles harpies, pumes i jaguars, humans …).
A més d’aquesta lentitud, els seus músculs són petits i febles per la grandària del seu cos (tenen un 30% menys de massa muscular que altres mamífers de la seva grandària). El seu metabolisme també és extremadament lent comparat amb el d’altres mamífers, tant és així que la seva temperatura corporal és baixa (uns 30 ºC). 

PER QUÈ SÓN TAN LENTS?

Els peresosos són tan lents que trigarien cinc minuts en creuar un carrer. A causa de la seva alimentació, l’energia que obtenen de les fulles és molt escassa. Les fulles tenen poca energia.
Per això, els peresosos no es mouen molt. Per alimentar-se sense consumir molta energia, viuen gairebé permanentment en els arbres i només baixen a terra un cop a la setmana, per defecar o canviar d’arbre si no poden moure’s per les branques a l’arbre del costat. La major part del seu temps el fan servir per menjar, descansar o dormir.

ESTAT DE CONSERVACIÓ

Els peresosos de tres dits es troben en “perill crític” d’extinció. La destrucció de l’hàbitat és la principal amenaça a la qual s’enfronten els peresosos actualment. A causa de la seva lentitud, són afectats ràpidament per la destrucció dels boscos que comporta l’avanç urbà o són atropellats quan intenten creuar les carreteres.
____________________________
Contesta les següents preguntes:
1.Quins dos tipus de peresosos existeixen?
2.On estan la major part del temps aquests
animals?
3.Per què el seu pèl torna de color verd?
4.Què mengen?
5.Per què es mouen tan poc?
6. Quin és el principal motiu pel qual estan
en perill d'extinció?
_______________________________
Per últim, te recoman que vegis el següent vídeo sobre aquests animals tan curiosos. Estic segura que t'agradarà:
_____________________________________________
Una abraçada ben forta i fins la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada