dijous, 21 de maig del 2020

EL SISTEMA CIRCULATORI

EL SISTEMA CIRCULATORI
BON DIA NENS! COM ESTEU?
Us en recordeu que a classe vàrem estudiar el sistema respiratori i vàrem fer uns pulmons super xulos? Idò avui toca estudiar el SISTEMA CIRCULATORI!
Voltros sabeu que quan ens feim una ferida ens surt sang, per tant, la sang està per tot el nostre cos. Però... sabeu com arriba la sang a totes les partis del nostre cos?
És gràcies al SISTEMA CIRCULATORI. Aquest sistema és l'encarregat de bombejar, transportar i distribuir la sang per tot el cos.
També s’encarrega de dur aliment i oxigen a totes les cèl.lules del nostre cos. Sabeu com ho fa???? Ho fa gràcies a la sang que distribueix, la qual viatja per uns tubs anomenats vasos sanguinis. 
Podem dividir en dos aquests vasos sanguinis per on es desplaça la sang. 
  • ARTÈRIA: és el vas sanguini encarregat de transportar aliment i oxigen a través de la sang, des del cor a totes les cèl.lules i organismes del cos. Concretament l'artèria que surt del cos, s’anomena ARTÈRIA AORTA. 

  • VENA: és el vas sanguini encarregat de transportar de nou la sang des dels òrgans cap al cor, per tornar a agafar oxigen i aliment i fer una altra vegada el recorregut des del cor cap als òrgans i les cèl.lues a través de l’artèria. 

    • VENA CAVA SUPERIOR: és la vena que torna la sang al cor des del cap i els braços.

    • VENA CAVA INFERIOR: és la que torna la sang al cor des de la part inferior del cos.



Perquè l'oxifen, l'aliment i la sang arribin a totes les parts del nostre cos, necessita un motor que els hi doni força. Aquest motor és el... COR!.
Mireu aquest vídeo i veureu com bombeja el cor.
Ara, per acabar d’entendre tot el que hem explicat, pots mirar aquests dos vídeos;

Ara, pots agafar un foli i dibuixar-te a tu mateix/a, però al dibuix has de dibuixar el cor i col.locar-ho al lloc correcte. Si no te'n recordes d'on està, torna a mirar el vídeo. 

També, al dibuix, pots representar l'artèria i les venes que circulen per tot el cos transportant la sang, l'aliment i l'oxigen a totes les cèl.lules i organs. Dibuixa l'ARTÈRIA de color vermell i la VENA de color blau. 
Espero veure les fotografies dels vostres treballs aviat!!! Una aferrada súper gran! 
Mariona😍



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada