dimarts, 26 de maig del 2020

Germain: avançam amb la resta.

Bon dia alumnes! Hem vist la feinada que heu fet amb les restes, per tant avançarem encara un poc més. Avui treballarem amb la resta en arbre i el rocòdrom. 

Si encara no heu fet les propostes anteriors, millor que comenceu per aquelles. És important que cada un treballi al seu nivell.

La resta en arbre
El primer que hem de recordar és la descomposició de nombres, per exemple si treballam amb el nombre 43, el podem descompondre de diferents maneres, aquí vos pos un parell d’exemples, encara que hi ha moltes altres combinacions que també són correctes.

Provau de descompondre un parell de nombres:
- 12                                            -   18
- 27                                            -   24
- 35                                            -   33
- 46                                            -   49
- 55                                            -   51

Per fer la resta en arbre, començarem col·locant la resta que volem fer per exemple 47 - 12 de manera horitzontal. Agafarem el 47 i el descomponem intentant trobar un 12 per després poder restar-lo. Observau la foto:
Com podeu observar he anat descomponent el 47 fins que he trobat el 12 (10+2) per ara poder-lo llevar. És important que faceu un rotllo als nombres que anau emprant per a després no repetir-los, per exemple el 7 ja no el necessitarem perquè ara s’ha convertit en un  5 i un 2. 

La pròxima passa és trobar el nombre que li hem de restar, en el nostre cas el 12 i llevar-lo, ho podem fer amb un color diferent, per saber diferenciar-ho:


Ara els nombres que ens queden sense taxar ni encerclar seran el resultat, per tant els posam dins un quadrat, els ajuntam i ja tenim la resta feta. Per aquest motiu és important encerclar els nombres que ja hem utilitzat per a l’hora de trobar el resultat final no confondre’ns.
Deix un altre exemple amb nombres més petits i més grans:



Provau d’anar fent més exemples, inventau-vos restes segons els nombres que conegueu. 

Vos deix l’enllaç de dos vídeos per si no ha acabat de quedar clar. A més, si teniu cap dubte, ens ho podeu demanar a través del Telegram. Pensau a enviar-nos fotos!


El rocòdrom
Una altra manera de fer restes és el rocòdrom, seguim treballant amb la descomposició. El primer que hem de fer és col·locar la resta de manera vertical, l’exemple que farem serà 45 - 16.
A continuació, devora el nombre d’adalt posam un igual i anam descomponent el nombre. Per fer-ho, el primer nombre que hem de posar és el d’abaix, és a dir el 16, i després anar afegint els nombres que facin falta fins a arribar al 45.

Després llevam el nombre que hem de restar, el 16, i ajuntam els que ens han quedat, i ja tenim el resultat de la resta:
Deix alguns exemples amb nombres més grans i petits:


A més, també deix dos vídeos per si no ho heu acabat d’entendre:


Si tens ordinador o tauleta amb connexió a internet, aquí tens algunes propostes per aquests dies:

  • Troba el resultat d’aquestes restes

  • Pots practicar amb el tres en retxa per quan tornem a l’escola!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada